Изображение за статия, озаглавена Трябва да промените тези настройки за поверителност на TikTok

Снимка: Асканио (Shutterstock)

TikTok е забавно. TikTok е пристрастяващ. TikTok е… рисковано? Има много дебати за приложението поверителност и сигурностособено с компанията-майка ByteDance, оперираща от Пекин. Предишният Бял дом администрацията почти забрани приложението от САЩ пазари. Не съм сигурен колко от данните ми в TikTok се прехвърлят към неизвестни правителства, но знам това: има настройки, които можете да настроите, за да поддържате по-голямо ниво на поверителност в TikTok.

Нека бъдем честни: Повечето безплатни приложения (и много платени) съществуват, за да се хранят с вашите данни (всички погледи са насочени към вас, Мета). Следователно не е изненада, че TikTok, безплатно приложение, не е твърде загрижен да направи вашето преживяване частно. Въпреки това намирам, че един аспект на приложението е особено агресивен: споделяне на контакти.

TikTok наистина ли иска да сподели вашия акаунт с всички, които познавате. От бизнес гледна точка, разбира се, има смисъл: приложението иска повече потребители. Аз обаче съм не фен. Не използвам TikTok за общността. Тук съм, за да гледам забавни видеоклипове. Ако имам клип, който искам да споделя с хора, го правя извън TikTok. аз имам не причина да се свързвам с хора, които познавам в приложението.

TikTok надхвърля това, което може да очаквате от приложение по отношение на „споделяне“ на вашия акаунт с други. Компанията за социални медии иска да изпрати вашите deets на not само ти контакти, нито само вашите приятели във Facebook, но и хора, които познават хората, които познавате, както и хора, които отварят или изпращат връзки към вас. Това не лети с мен и вероятно не трябва да лети с вас.

Нека да разгледаме някои настройки, които можете да промените, за да спрете този тип поведение, както и да включите някои други дупки за поверителност и сигурност в приложението.

Топ TikTok от sнастоятелно вашия акаунт на други

За да спрете TikTok да предлага вашия акаунт на всички и тяхната майка, докоснете Профил раздел, след това изберете иконата на менюто за хамбургер в горния десен ъгъл и се насочете към Настройки и поверителност> Поверителност> Предложете акаунта си на други. От тук деактивирайте всичките четири подходящи опции, включително „Контакти“, „Приятели във Facebook“, „Хора с взаимни връзки“ и „Хора, които отварят или изпращат връзки към вас“.

Странична бележка: Почти съм сигурен, че съм казал на приложението 1000 пъти, че не искам да споделям акаунта си с моите контакти. Не съм сигурен дали това е, защото използвам приложението на няколко устройства или какво, но и четирите опции бяха все още активиран за мен. Подъл.

Изключете sсинхронизиране за контакти и Facebook friends

Ако си мислите: „Чакай, аз ли току-що деактивирах тези опции?“ затегнете коланите. Точно под „Предложете своя акаунт на други“ ще намерите „Синхронизиране на контакти и приятели във Facebook“. Тази опция за настройки е малко по-различна, тъй като позволяват на TikTok периодично да проверява контактите на телефона ви и приятелите ви във Facebook, за да види дали има нови хора, които да добавите към списъците си. Забавно!

Проверете тази страница с настройки, за да видите дали някоя от опциите е активирана за вашия акаунт, и бързо деактивирайте тези опции, ако е така. Освен това ще имате опцията „Премахване на контакти“ или „Премахване на приятели във Facebook“, ако в акаунта ви има запазен някой от тези типове контакти. Ако опциите изглеждат неясни, това е вашият знак, че няма свързани контакти.

Моят опит? И двете от тези опции бяха деактивирани и моята опция „Премахване на приятели във Facebook“ беше слаба. Но, моята опция „Премахване на контакти“ беше яркочервена, което показва, че TikTok е имал моите контакти. Най-добре вярваш, че ги премахнах.

Включете двуфакторна проверка

Нека да си починем от агресивните социални връзки на TikTok и да разгледаме настройка, която просто ще защити акаунта ви от хакери: двуфакторната автентификация (2FA) е мощна функция за сигурност. Обикновено влизате в акаунти, като въведете правилното потребителско име и парола. С 2FA се нуждаете от втора форма на удостоверяване, обикновено или от код на текстово съобщение, или от потвърждение от надеждно устройство. Ако все още не сте настроили тази функция, трябва да го направите сега.

За да започнете, насочете се към Настройки и поверителност> Сигурност и влизане> Проверка в 2 стъпки. От тук можете да изберете поне два метода за потвърждение, между SMS, имейл и вашата парола. След като докажете връзката си с избраните от вас методи, ще бъде зададена 2FA.

Деактивирайте разрешенията за камера и микрофон

Ако ме харесвате, използвате TikTok изключително за гледане на съдържание на други хора. Поради това няма причина приложението да се нуждае от разрешение за достъп до камерата и микрофона на телефона ви. И все пак повечето от нас вероятно така или иначе дават на приложението тези разрешения.

Няма доказателства, че TikTok ни шпионира чрез нашите камери и микрофони. Но защо да дадете на приложение с по-малко от звезден опит за поверителност в полза на съмнението?

В iOS можете да деактивирате тези разрешения от приложението Настройки на вашия iPhone. Докоснете TikTok, след което деактивирайте превключвателите до „Микрофон“ и „Камера“. На Android се насочете към Настройки> Приложения> TikTok> Разрешенияслед това докоснете „Камера“ и „Микрофон“ и се уверете, че „Не позволявай“ е избрано за всеки.

Проверете дали сте деактивирали разрешението за контакти и в настройките

Винаги с проклетите контакти, TikTok. Дори след като преминете през настройките в приложението, все още може да откриете, че TikTok има разрешение от операционната система на телефона ви за достъп до вашите контакти. Хитър е, но сме на TikTok.

От същите страници с разрешения като предишната стъпка можете да гарантирате, че TikTok няма достъп до вашите приятели и семейство, като деактивирате „Контакти“.

Деактивирайте Разрешаване на проследяване (iOS)

С iOS 14.5 Apple даде на потребителите възможността да спират приложенията да следят всяко тяхно движение. Когато актуализирахте своя iPhone, всички тези приложения трябваше да поискат вашето разрешение, преди да ви проследят. Освен ако не се чувствате особено запалени да предлагате данните си, за да добавите още една нула към нетната стойност на Марк Зукърбърг, вероятно искате да откажете разрешения за проследяване на тези приложения.

Въпреки това, тъй като може да сте виждали тези изскачащи прозорци така много пъти може случайно да сте докоснали „да“. За да проверите дали TikTok има разрешение да ви проследява, отидете на Настройки на iOS> TikTokслед което се уверете, че превключвателят до „Разрешаване на проследяване“ е деактивиран.

Ако искате тази настройка да се прилага за всички приложения, а не само за TikTok, вместо това се насочете към Настройки> Поверителност> Проследяванеслед което деактивирайте „Разрешаване на приложенията да изискват проследяване“.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.